2015. október 20., kedd

Fluoriddal vagy –mentesen?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy jó-e vagy sem fogainknak, a szervezetünknek a fluorid. Különböző kutatások támasztják alá mindkét álláspontot.

Tény, hogy jelenleg a piacon lévő fogkrémek 95%-a még az ellenvélemények ellenére is fluorid-tartalmú, de már megjelentek kifejezetten fluoridmentes fogkrémek is, bár egyelőre horror áron.

Mit lehet tudni a fluoridról?

Tudjuk, hogy szüksége van rá a szervezetünknek, ugyanis erősíti csontjainkat és fogainkat. A csecsemők napi fluorid igénye a Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496. sz. előírása alapján 0,25-0,5 milligramm, 18 éves korig 1,5 milligramm, 18 éves kor fölött pedig 3,5 milligramm.

Kellő mennyiségű fluorid bevitele nélkül fognövekedési, csontosodási zavarok és fogszuvasodás alakul ki.

A túlzott mennyiségű fluorid bevitelnek is károsak a hatásai: nemcsak a csontok és a fogzománc válhat törékennyé, sérülékennyé, de a vesék, az izomzat és az idegrendszer működésében is zavarok keletkezhetnek.

Elmondhatjuk tehát, hogy szervezetünknek igenis szüksége van a fluoridra a csontok egészséges növekedése végett. Kérdés azonban, hogy miben található meg a fluorid és mennyit viszünk be belőle a szervezetünkbe naponta, így van-e szükség kiegészítésre, fogkrém formájában.

Érdemes tudni, hogy a fluorid természetes formában előfordul a vizekben és a kőzetekben is. A 201/2001. (X. 25.) Kormányrendelet szerint az ivóvíz fluoridtartalma legfeljebb 1,5 milligramm/liter lehet, az általános kb. 0,5 mg/liter. Ezen kívül az összes élelmiszer tartalmaz fluoridot, legalább nyomokban. A zöldségek és gyümölcsök fluoridtartalma 0,1-0,4 mg / kg, a rizsé 2 mg/kg, a halaknak 2-5 mg/kg, míg az egészben fogyasztott halaké akár 370 mg/kg is lehet!  A feldolgozott élelmiszerek is sok fluort tartalmazhatnak.  A táplálkozással tehát képesek vagyunk bevinni a mennyiséget, amelyre szüksége van a szervezetünknek.

A fluoridos fogkrém segíthet megelőzni a fogszuvasodást fluoridtartalma által, de akkor vigyáznunk kell, hogy ne nyeljük le a fogkrémet, és gyermekeinket is erre ösztönözzük! Kisebb gyerekek még nem tudják kiköpni a fogkrémet (a mi lányunk pl. szívesen eszi reggelire és vacsorára is a fogkefén található mennyiséget J), így náluk mindenképpen célszerű fluorid-mentes fogkrémet használni. A fogkrémben lévő fluoridnál is sokkal lényegesebb az, hogy milyen technikával és mennyi ideig mossuk a fogunkat.

Mi inkább a fluoridmentes fogkrémek mellett tesszük le a voksunkat, és számunkra tökéletesen bevált a mentol, borsmenta-olaj és ganoderma tartalmú Ganozhi fogkrém. 150g-os kiszerelése nem tartalmaz szacharint és színezőanyagokat, hatékonyan tisztít és kellemes illatot hagy a szánkban. Így a fogmosás egészségügyi és esztétikai szempontjainak is sikerül egyben megfelelni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése