Nézzük a körülményeket:
- egy szép, napos szombati nap, látszólag minden ideális a sütéshez,
- 2 db folyton körülöttem és rajtam csüngő gyerek, a kisebb (1 éves) ráadásul egy 3 napos láz utáni nyűgös állapotban,
- 1 db dobtanár férj, aki azzal nyaggat, hogy egy órácskára magamra kell, hogy hagyjon a gyerekekkel, amíg ő gyakorol a dobokon,
- 1 db kedves barátnő, akit már hónapok óta nem láttam, és aki épp erre a napra jelentkezett be látogatóba,
- 1 db zöldségeket előnyben részesítő diéta, ami miatt meg sem kóstolhattam, amit készítek,
- néhány hozzávaló, amit korábban elfelejtettem beszerezni, és amiért még el kellett rohanni a boltba,
- és egy nagy halom mosatlan a mosogatóban.
Vagyis minden helyén egy nyertes sütemény elkészítéséhez :).
A receptet már korábban kinéztem, a sütés nélküli diós Bajadér szeletet választottam, és az
Apróséf.hu után szabadon, ezt ganodermás kávéval
dúsítottam.
Az eredeti recept szerinti mennyiség ötszörösét készítettem
el, mert a zsűrin kívül a csapatomat is szerettem volna megkínálni a szeletből.
A végül késő estére elkészült művet először a férjem kóstolta szakértelemmel,
és annak ellenére, hogy sem nem édesszájú, sem a dió nem tartozik a kedvencei
közé, el volt tőle ragadtatva. Ezt biztató kezdetnek vettem.
A DXN Családi napján a zsűri mellett a csapat is tesztelte a
süteményt. Kitettem az asztalra a legnagyobb doboz sütit, majd elmentem néhány
percre körülnézni a környéken. Mire visszaértem, a sütemény elfogyott, a csapat
pedig lázasan a készítőjét – vagyis engem – keresett a recept végett. Ez
kettőből kettő, már csak a zsűrit kellett elkápráztatnom, és teljes a siker.
A zsűri szerint végül 2. helyezést ért el a süteményem. Az első egy
gyönyörűen megkomponált erdei gyümölcsös roselle-s
sütemény-kosárka lett, amely különlegességével és csodálatos tálalásával az
első pillanatban elvarázsolt. Ezúton és kóstolás nélkül is gratulálok a
készítőjének!
A nap nagyon szép véget ért, sokan elkérték a receptet.
Nekik, és nektek is, mert tényleg finom, bár én pont nem
kóstoltam :),
íme a recept:
Kávés bajadér
szelet
Hozzávalók 6
főre (én 30 főre, azaz a receptben leírt mennyiség 5-szörösét
készítettem):
A sütihez:
75 g étcsokoládé (53%-os)
5 g kakaópor - holland
100 ml víz
1 tasak ganodermás fekete kávé (Lingzhi Black Coffee)
240 g kristálycukor
200 g vaj
200 g dió (darált)
200 g keksz - háztartási (darált)
1 csapott mokkáskanál őrölt vanília
A mázhoz:
100 g étcsokoládé (53%-os)
15 ml étolaj
Elkészítés:
- A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.
- Mikor megolvadt, hozzáadjuk a kakaóport és teljesen elkeverjük benne, majd az egészet félretesszük.
- 50 ml vizet a cukorral feltesszük főni és sűrű cukorszirupot főzünk belőle.
- A sziruphoz adjuk a vajat és felolvasztjuk benne. Ha teljesen felolvadt, levesszük a tűzről.
- Egy nagy tálba tesszük a darált kekszmorzsát, a darált diót és az őrölt vaníliát. Jól összekeverjük őket.
- Ráöntjük a forró cukros-vajas szirupot és alaposan összekeverjük vele, míg gyúrható masszát kapunk.
- Levesszük a vízfürdőről a megolvasztott csokoládét és a kekszes-diós massza felével összekeverjük. Ha túlzottan morzsálódik, ehhez a csokoládés részhez adhatunk egy kevés plusz vizet! Ez nagyon fontos, hogy a csokis massza is jó, gyúrható állagú legyen!
- 50 ml 80°C-os vízzel jól elkeverjük a tasak ganodermás kávét, majd ráöntjük és jól elkeverjük a csokis résszel.
- A csokoládés rész felét sütőpapírra tesszük, téglalapot formázunk belőle, letakarjuk egy másik sütőpapírral és nyújtófával kinyújtjuk. Kb. A/4-es méretűre nyújtjuk. A csokoládés rész másik felével ugyanezt tesszük. Így 2 db A/4-es méretű csokoládés lapot kapunk.
- A sima résszel hasonló képen járunk el, mint a csokoládéssal. Így 2 db sima és 2db csokoládés lapunk lesz végül.
- Először a csokoládés lapra helyezzük a sima lapot.
- Majd a sima lapra jön az újabb csokoládés és az újabb sima. Ha elkészült, 1 órára hűtőbe tesszük.
- A csokoládémázhoz a csokoládét vízfürdőn megolvasztjuk és hozzáadjuk az olajat, hogy szép fényes legyen.
- Az olvadt csokoládét a kekszes-diós lapokra öntjük és egy szilikon spatulával vékonyan elterítjük rajta, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük.
- Ha kellő képen megdermedt a tetején a csokimáz, egy éles késsel felszeleteljük.
- El is készült a tökéletes kávés Bajadér szelet!
JÓ ÉTVÁGYAT ÉS AZ
ENYÉMHEZ HASONLÓ SIKEREKET MINDENKINEK A RECEPTHEZ!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése